Brandveiligheid in hoogbouw
Met de term ‘hoogbouw’ worden volgens het Bouwbesluit alle gebouwen bedoeld waarvaan het verblijfsgebied met 70 tot 200 meter boven het straatniveau uitsteekt. In principe kan men hoogbouw net zo brandveilig maken als laagbouw. Natuurlijk gelden voor hoogbouw niet dezelfde voorschriften als voor laagbouw.
De veiligheidsvoorschriften voor een hoog gebouw worden door verschillende aspecten beïnvloed, dit zijn vooral:
- De gebruiksfuncties
- De omvang van de functies
- Het aantal aanwezigen binnen het gebouw
- De hoogte van het gebouw
Andere eisen
Het Bouwbesluit geeft voor hoogbouw alleen geen specifieke voorschriften. Daarom heeft het bevoegd gezag altijd de mogelijkheid om verdere eisen te stellen bij het ontwerpen van de brandveiligheid van hoge gebouwen. Handreiking Brandveiligheid in hoge gebouwen (SBRCURnet, 2014) biedt nog wel extra handvatten om invulling te geven aan de brandveiligheid van hoogbouw. Daarbij zijn de volgende grenzen gesteld:
- Een maximale hoogte van 200 meter boven straatniveau
- Het gebouw moet voornamelijk kantoorfuncties, woonfuncties of logiesfuncties bevatten
- De compartimentering omvat maximaal 1000 m2
- Een brandcompartiment omvangt maximaal 1 bouwlaag
- Er zijn ten minste twee onafhankelijke vluchtroutes aanwezig
Ons doel
M3E Brandveiligheid adviesbureau beschikt over de expertise om advies te geven over brandveiligheid van hoogbouw. Samen met andere partijen overleggen wij over de beste brandbeveiliging van hoogbouw. Aangezien elk gebouw een unieke indeling heeft, verschilt ook ons plan van aanpak per project. het doel blijft natuurlijk dat het gebouw optimaal beveiligd is tegen brand en dat eventuele slachtoffers en uitbreiding van brand worden voorkomen.
Na een eerste afspraak had ik direct 'het goede gevoel'
- KAREL DAM - opdrachtgever Centrumplan Bavel