Ondersteuning bij duurzame en milieuvriendelijke investeringen

Bekijk onze projecten

WELL Building Standard

De WELL Building Standaard is een keurmerk dat in de Verenigde Staten is ontwikkeld (o.a. geïnitieerd door het Clinton Global Climate Initiative) door de International WELL Building Institute (IWBI) en waarbij de focus ligt op het welbevinden van werknemers.

Het bevat normen met wetenschappelijk gefundeerde prestatie-eisen, onderverdeeld in de zeven gebieden van WELL: lucht, licht, water, voeding, fitness, comfort en welzijn waar een gebouw aan moet voldoen. Er is voor deze thema’s gekozen omdat ze een aantoonbaar effect hebben op het welzijn van werknemers. WELL is de eerste standaard ter wereld voor gebouwen en organisaties die een gezonde (werk)omgeving garandeert.

Grote uitdaging bij het certificeringen is de vertaling van de Amerikaanse standaard naar de Nederlandse gebruiken en richtlijnen. Om hier echt meer over te weten zijn we naar New York gegaan en in gesprek gegaan met de Well Building Institute die de standaard beheert. We zijn hier goed ontvangen en dit heeft ons goed geholpen een goed beeld van de Nederlandse aanpak voor ons pilot project te pakken.

Het is voor een gebouw mogelijk om een van de volgende drie certificaten te halen: Silver, Gold en Platinum. Om een certificaat te halen dient het gebouw na oplevering getoetst te worden door een WELL-assessor die controleert of het gebouw inderdaad voldoet aan de eisen. Om het certificaat te behouden, dient er na drie jaar opnieuw getoetst te worden.

Waarom gezondheid, productiviteit en leefbaarheid in gebouwen?

Keurmerken als BREEAM, GPR of het energielabel worden veelvuldig ingezet om duurzaamheid van het gebouw aan te tonen. Wij geloven dat er nog te weinig aandacht is voor de gezondheid, productiviteit en leefbaarheid in gebouwen.

Personeelskosten zijn goed voor ongeveer 90% van de operationele kosten. De productiviteit en de gezondheid van het personeel verdienen daarom de grootste aandacht van iedere organisatie. Verbeteringen die hier bereikt kunnen worden, zullen een grote impact hebben. Tot nu toe ontbrak een echte wetenschappelijke basis en nog steeds zijn voordelen en verbeteringen ook moeilijk uit te drukken in keiharde euro's.

Overeenkomsten/verschillen BREEAM-WELL

Net als bij WELL, is er bij BREEAM is er aandacht voor lucht, licht en comfort in de categorie Gezondheid. Die overlap heeft dan voornamelijk betrekking op de eisen die gesteld worden aan het gebouw. WELL gaat echter veel verder in het nemen van maatregelen om de gezondheid van mensen in het gebouw te bevorderen. Je kunt dan denken aan beleid van de organisatie met betrekking tot voeding, ontspanning, bevorderen van beweging, e.d.

M3E & WELL

M3E heeft veel ervaring met de ontwikkeling van een duurzame en gezonde (werk)omgeving. We hebben meerdere BREEAM experts en WELL AP’s in huis die u kunnen helpen om tot een duurzaam én gezond gebouw te komen.

M3E heeft de WELL certificering begeleid van het eerste kantoorgebouw in Nederland voor core én shell. In samenwerking met het IWBI heeft M3E de scorecard opgesteld voor logistieke gebouwen én direct het eerste distributiecentrum ter wereld WELL gecertificeerd: DC 5 te Tilburg.

Nieuw kantoor HTC

Subsidie voor uw project?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven