« Terug naar projecten overzicht

Montessori Lyceum Amsterdam

Montessori Lyceum Amsterdam.png

De huisvesting van het Montessori Lyceum Amsterdam aan de Pieter de Hoochstraat gaat deels vervangen en deels vernieuwd worden. Twee van de vier gebouwen zijn zo verouderd dat zij niet meer geschikt zijn voor hedendaags onderwijs. Begin 2020 heeft M3E…

Locatie Amsterdam
Type Onderwijs
Soort Nieuwbouw
Fase Schets Ontwerp / Voorlopig Ontwerp
Omvang 6.200m² bvo
Discipline/dienst Bouwkosten Management
Jaartal   2019-2020
Omschrijving

Alweer enige tijd geleden, namelijk eind 2018, is M3E door Architectenbureau Herman Hertzberger (AHH) gevraagd een SO-raming van hun ontwerp voor het Montessori Lyceum Amsterdam op te stellen. De huisvesting van het lyceum aan de Pieter de Hoochstraat gaat deels vervangen en deels vernieuwd worden. Twee van de vier gebouwen zijn zo verouderd dat zij niet meer geschikt zijn voor hedendaags onderwijs. Het klimaat in die gebouwen is ongezond, de lokalen zijn te klein en ze voldoen voor een deel niet meer aan de wettelijke eisen. De nieuwe en gerenoveerde huisvesting – met open leerpleinen in combinatie met afgesloten klaslokalen en laboratoria – gaan zorgen voor een verrijkende leeromgeving.

Begin 2020 heeft M3E het gewijzigde ontwerp van het SO doorberekend en aangepast naar het huidige prijspeil. Op basis van de uitkomst werd er besloten om het ontwerptraject verder in te gaan. In dit vervolgtraject hebben wij proactief op kosten gestuurd om samen met het ontwerpteam van AHH een ontwerp te realiseren dat binnen het budget van het lyceum past. Inmiddels is er een ‘go’ gegeven om verder te gaan met het DO.

In het project wordt een deel van het bestaande gebouw gesloopt. Daar wordt een ondergrondse fietsenkelder, met daarboven twee nieuwe gebouwen die tegen de bestaande bebouwing aan komt, gerealiseerd. De uitdaging van dit project zit vooral in het realiseren van een kwalitatief goed ontwerp in relatie tot het budget én het bouwen op een logistiek lastige locatie waarbij het bouwterrein beperkt is en de bestaande bebouwing, waar tegenaan gebouwd gaat worden, gewoon in gebruik blijft.

Maar de prettige, open en transparante samenwerking binnen het ontwerpteam, waarbij alle partijen open staan voor elkaars ideeën, maakt van dit uitdagende project vooral een heel leerzaam en doeltreffend project met zicht op een uitstekend eindresultaat voor de opdrachtgever.

Labels
Bouwkosten Management
Onderwijs

« Terug naar projecten overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven