« Terug naar projecten overzicht

Het Eiland te Sneek

Het Eiland Sneek.png

Op Het Eiland, een wijk gelegen tegen het oude centrum van Sneek, heeft woningcorporatie Elkien plannen voor grootschalige wijkvernieuwing. Zij hebben verkennend onderzoek laten doen naar de mogelijkheden voor een aardgasvrije wijk. M3E onderzoekt in samenwerking met Fakton Energy en Syntraal, door middel van een technische en financiële ‘deep dive’, de haalbaarheid van...

Locatie Sneek
Type Wonen
Soort Verduurzaming
Fase Haalbaarheidsstudie
Omvang Circa 900 woningen & appartementen
Discipline/dienst Bouwkosten Management
Jaartal   2021
Omschrijving

Op Het Eiland, een wijk gelegen tegen het oude centrum van Sneek, staan 967 woningen. Het betreft hier appartementen en grondgebonden woningen daterend uit verschillende bouwperiodes. De woningen zijn eigendom van de woningcorporaties Elkien en Accolade en zijn deels particulier bezit. Woningcorporatie Elkien heeft plannen voor grootschalige wijkvernieuwing en heeft hiervoor een verkennend onderzoek laten doen naar de mogelijkheden voor een aardgasvrije wijk. Uit dit onderzoek is gebleken dat Aquathermie (TEO) in combinatie met WKO de meest interessante oplossing zou kunnen zijn. In opdracht van gemeente Súdwest-Fryslân onderzoekt M3E in samenwerking met Fakton Energy en Syntraal, door middel van een technische en financiële ‘deep dive’, de haalbaarheid van deze nieuwe brontechniek op deze grote schaal.

Collectieve duurzame warmte geeft de grootste kans op een volledig aardgasvrije wijk. Dit is echter alleen haalbaar wanneer alle bewoners mee doen met deze collectieve aanpak. De techniek Aquathermie heeft relatief lage investeringskosten waardoor de kans groter is dat alle partijen, ook de particuliere woningbezitters, zullen aansluiten.

Om te onderzoeken of Aquathermie inderdaad het beste warmtesysteem voor Het Eiland is heeft Syntraal alle technische eisen en kosten in kaart gebracht tot aan de woning terwijl M3E alle benodigde kosten achter de voordeur inzichtelijk heeft gemaakt. Denk hierbij aan het aanpassen van de installaties, maar ook het verbeteren van de isolatiewaarde van de woningen zodat voldaan kan worden aan het gebruik van Aquathermie.

De uitdaging in deze opdracht zat hem vooral in de diversiteit aan woningen. Woningen van verschillende groottes, uit verschillende bouwperiodes en met verschillende energielabels. Op basis van een representatieve steekproef hebben wij de financiële consequenties inzichtelijk zijn gemaakt. Naast ons reguliere advies hebben we ook in kaart gebracht welke prijsconsequenties er zouden zijn als de werkzaamheden circulair zou worden uitgevoerd.

Uit onze opgave blijkt dat de ingeschatte kosten een zekerheidsmarge van +/- 10% hebben. Inmiddels is het plan gepresenteerd met benodigde maatregelen en bijbehorende kosten om over te kunnen gaan op besluitvorming. 

Labels
Bouwkosten Management
Wonen

« Terug naar projecten overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven