« Terug naar projecten overzicht

Circular City House te Amsterdam

Circular City House.jpg

Café de Omval aan de Weespertrekvaart in Amsterdam ligt er al jaren vervallen bij. De gemeente startte eind 2020 een wedstrijd voor unieke ideeën voor deze plek. Een van de plannen, ingediend door CrowdBuilding (nu Common City) samen met haar partners Lingotto, BoomBuilds, Culture Matters, Inside Outside, M3E en Space&Matter, is inmiddels door de vakjury…

Locatie Amsterdam
Type Utiliteit, Leisure
Soort Nieuwbouw
Fase Haalbaarheid, Schets Ontwerp, Voorlopig Ontwerp & Definitief Ontwerp
Omvang 2.450 m² bvo
Discipline/dienst Bouwkosten Management & Technical Management Consultants
Jaartal   2020 - heden
Omschrijving

Café de Omval aan de Weespertrekvaart in Amsterdam, ingeklemd tussen de spoorlijn langs het Amstelstation en de vaart, ligt er al jaren vervallen bij. De gemeente, eigenaar van het pand, startte eind 2020 een wedstrijd voor unieke ideeën voor deze plek. Eén van de plannen, ingediend door CrowdBuilding (nu Common City) samen met haar partners Lingotto, BoomBuilds, Culture Matters, Inside Outside, M3E en Space&Matter, is inmiddels door de vakjury en de omwonenden tot winnaar uitgekozen.

Het nieuwe gebouw wordt een multifunctioneel, duurzaam gebouw waarin verschillende bedrijven samenkomen die vanuit allerlei disciplines werken aan een circulaire toekomst. Om deze reden heeft het gebouw de naam Circular City House meegekregen. Naast het circulair bouwen concept is de lokale maatschappelijke functie van het gebouw in de buurt ook erg belangrijk, het mixed-use gebouw huist daarom kantoren, ateliers, restaurant(s) en de WeSpace. De WeSpace is een toereiking naar de omwonende als zijnde een semi-openbare ruimte waarvan o.a. omwonende gebruik kunnen maken. Het bestaande gebouw van café de Omval is in het ontwerp verwerkt zodat het oude café niet verloren gaat maar een permanente herinnering blijft. Om het café wordt op de begane grond een restaurant plint getrokken met daarop een luchtige open structuur voor de WeSpace. Het ontwerp wordt afgetopt met een houten structuur voor de drie bovenste verdiepingen die het ontwerp compleet maakt.

M3E was tijdens de tenderfase benaderd om mee te denken over het klimaat, energie, duurzaamheid, materiaal en gezondheid. Na het winnen van de prijsvraag is M3E door Common City gecontracteerd voor het verder uitdenken en uitwerken van een zo gezond mogelijk gebouw dat zo min mogelijk afhankelijk is van techniek, zodoende is het VO getoetst op diverse bouwfysica zoals brandveiligheid, akoestiek en installatietechniek. Daarnaast is M3E ook betrokken bij het ontwerp m.b.t. de haalbaarheid en kosten van het plan. Gestart tijdens de VO-fase zal M3E straks tijdens de DO-fase een actieve rol spelen in het verder uit ontwikkelen van ontwerp op basis van een integrale kostenadviezen en bouwkostenraming. 

Start bouw van dit multifunctionele gebouw staat gepland voor 2023 en het is de bedoeling dat begin 2024 de deuren open kunnen gaan voor een rijke verzameling van gebruikers en bezoekers.

Labels
Bouwkosten Management
Leisure
Utiliteit

« Terug naar projecten overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven