« Terug naar projecten overzicht

Kavel B2 Kenniskwartier te Amsterdam

220322_Kavel 2B.jpg

De Zuidas in Amsterdam is nog steeds in ontwikkeling. Naast de grote, bekende kantoorpanden wordt het Oostelijke Ontwikkelveld van het Kenniskwartier de komende jaren getransformeerd waarbij een breed palet aan functies samenkomen.

Studentenhuisvester Stichting DUWO ontwikkelt Kavel 2B waarin 119 studentenwoningen komen met diverse commerciële- en gemeenschappelijke ruimtes.

Locatie Amsterdam
Type Wonen/Retail
Soort Nieuwbouw
Fase Haalbaarheidsstudie
Omvang 4.857 m² bvo
Discipline/dienst Bouwkosten Management
Jaartal   2022 - heden
Omschrijving

De Zuidas in Amsterdam is nog steeds in ontwikkeling. Naast de grote, bekende kantoorpanden wordt het Oostelijke Ontwikkelveld van het Kenniskwartier de komende jaren getransformeerd waarbij een breed palet aan functies samenkomen. Met de komst van o.a. het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) groeit de Zuidas, en in het bijzonder het Kenniskwartier, uit tot een hotspot voor bedrijven in het veld van medische innovatie. Belangrijke dragers van het Kenniskwartier zijn de Vrije Universiteit (VU) en het Amsterdam UMC. Zij bepalen in belangrijke mate het profiel van dit gebied, met duizenden hoogopgeleide professionals en zo’n 30.000 studenten.

Daarom ontwikkelt studentenhuisvester Stichting DUWO Kavel 2B, waarin 119 studentenwoningen komen met diverse commerciële- en gemeenschappelijke ruimtes. DUWO heeft M3E de opdracht gegeven voor het opstellen van een bouw- en investeringskostenraming voor de haalbaarheidsstudie van het project Kavel 2B.

De plannen van DUWO en de aangestelde architect Mei Architects zijn ambitieus. DUWO wil de ontmoeting tussen studenten faciliteren door huiskamers en een gemeenschappelijke common room te maken. Het complex, met 119 verschillende studio appartementen, krijgt ook een inpandige fietsenberging, een wasserette en een commerciële ruimte. De dakranden en een van de buitengevels worden begroeid met groen. Een twee-verdiepingen-hoge passage door het gebouw heen zorgt voor verbinding tussen de straat- en tuinzijde. De entree van het gebouw ligt in die passage.

Op basis van het schetsontwerp en de impressies waarmee het ambitieniveau en materialisatie duidelijk wordt is M3E aan de slag gegaan met de bouw- en investeringskostenraming. Doordat het plan boven budget bleek heeft M3E geadviseerd met betrekking tot optimalisaties. Waar kunnen de bouwkosten worden verlaagd zonder afbreuk te doen aan het ontwerp? En hoe kunnen de opbrengsten worden vergroot? M3E heeft geadviseerd om het gebouw op de bovenste verdiepingen 1,5 meter te verdiepen waardoor er binnen het ontwerp van de architect meer woningen gerealiseerd konden worden. Hiermee werden de kosten wel iets verhoogd, maar de opbrengsten aanzienlijk vergroot. Dat bracht de haalbaarheid een stuk dichterbij.

DUWO is momenteel bezig om de laatste afstemming rondom het schetsontwerp met de gemeente rond te krijgen. Wanneer de partijen daarmee rond zijn zal de architect verder gaan met het ontwerp en zal M3E graag het kostentraject weer op zich nemen.

Labels
Bouwkosten Management
Retail
Wonen

« Terug naar projecten overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven