« Terug naar nieuws overzicht

Relatie aan het woord Prohuis

04 okt

De samenwerking tussen M3E en Prohuis bestaat inmiddels alweer ruim 10 jaar. Prohuis ontwikkelt projecten voor eigen rekening en risico en als gedelegeerd ontwikkelaar voor derden. De projecten zijn divers in schaal en typologie. Woningen, bedrijfsmatig onroerend goed, zorgvastgoed en leisure. Alle soorten projecten komen voorbij en van zeer omvangrijk tot kleinschalig. Het is voor ons daarbij van belang dat we een kostendeskundige aan onze zijde hebben die al deze verschillende soorten vastgoed kent en ook de verschillende schaalgroottes aan kan. Daarnaast is onderling vertrouwen in elkaars kennis en kunde van essentieel belang. De opdrachtgevers van Prohuis (beleggers, woningcorporaties, zorginstellingen) geven ons het vertrouwen dus dat moeten we ook kunnen waarmaken met onze adviseurs.

M3E kijkt in verschillende stadia van het project mee. Tijdens de haalbaarheids- en ontwerpfase wordt er regelmatig gespard om het gevoel met de actuele bouwprijzen te hebben. De contractvorming is verreweg de belangrijkste fase. Hier hebben we een stevige partner nodig om voldoende tegengas te kunnen geven aan de aannemers. Omdat we aannemers contracteren zowel vanuit aanbesteding als vanuit bouwteams vraagt dit ook een andere rol voor de kostendeskundige. Naast het screenen van de begrotingen is met name het meedenken voor optimalisaties belangrijk. Dat is meestal een mix tussen alternatieven en harde bezuinigingen. Ook hierbij is het prettig dat M3E midden in het veld staat en kan putten uit veel andere projecten waaraan gewerkt wordt. Hierdoor is een schat aan informatie voor ons beschikbaar.

Bij ieder project speelt ook tijd een belangrijke rol. Tijd is immers geld. Zeker in een periode waarin bouwprijzen razendsnel stijgen. En iedere opdrachtgever vindt terecht zijn of haar project het belangrijkst. Snelheid is dus altijd belangrijk. Maar snelheid mag daarbij nooit ten kosten gaan van de zorgvuldigheid. De lijnen met M3E zijn kort en daarom kunnen we snel met elkaar schakelen wanneer nodig en de interne capaciteit zorgt ervoor dat ieder project met de juiste aandacht en zorgvuldigheid wordt behandeld. En ’last but no least’: het samenwerken gaat ook in een prettige sfeer. Dat is belangrijk. Het blijft immers mensenwerk en op die manier kun je elkaar ook beter vinden in spannende en moeilijke tijden.

De huidige tijd is een bijzondere. Veel projecten staan financieel flink onder druk. Prijsstijgingen, hoge inflatie en onzekerheid. Beleggers houden de hand op de knip en wachten af. Aannemers durven geen prijzen af te geven die lang houdbaar zijn. Om projecten toch te kunnen starten is er dus een nauwe samenwerking en onderling vertrouwen nodig tussen initiatiefnemer, aannemer en kostendeskundige. Alleen door oog te hebben voor ieders belang kun je er dan uiteindelijk uitkomen. Prohuis voelt zich door de samenwerking met M3E in dit proces gesterkt. En hierdoor kunnen we de projecten van onze opdrachtgevers en onze eigen projecten blijven realiseren. Vandaag, morgen en de komende jaren.

 Dhr. Jacco Schipper, Projectmanager, Prohuis

Logo Prohuis

Labels
Algemeen nieuws
Bouwkosten Management

« Terug naar nieuws overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven