« Terug naar nieuws overzicht

Relatie aan het woord Portaal

30 mrt

Portaal werkt sinds mei 2020 formeel samen met zeven ketenpartners, die het grootste deel van de renovatie en nieuwbouwopgave samen met Portaal ontwikkelen en realiseren. In deze samenwerking wordt gezocht naar de meest efficiënte oplossingen, waarin de doelstelling van Portaal ‘bijdragen aan goed samenleven’ goed tot hun recht komt.  

Een belangrijke afspraak in de ketensamenwerking is dat de opdrachtgever en de bouwer streven naar een transparante kostprijs. Geen verborgen reserves in de begroting. En als je ergens een risico ziet, maak je die zichtbaar. Je spreekt af hoe je deze beheerst en hoe je deze vervolgens in de investeringskosten opneemt. 

Wij willen altijd scherp blijven wanneer het om onze prijsvorming gaat. Zijn we marktconform, zijn er slimme alternatieven, besteden we het geld aan de goede dingen? Door lang met elkaar samen te werken bouw je aan vertrouwen, maar er bestaat ook een risico dat de aandacht op een goede prijsvorming minder wordt. Daarnaast wil Portaal altijd een onafhankelijke toetsing op de bouwkosten laten doen om aan onze stakeholders te kunnen laten zien dat wij spaarzaam en verstandig met het beschikbare budget omgaan. 

We hebben met M3E en twee andere bouwkostenadviesbureaus een raamcontract voor de duur van de ketensamenwerking afgesloten om die rol in de samenwerking op zich te nemen. We vragen M3E niet alleen de kosten te toetsen, maar ook om tijdens het project een ‘kritische vriend’ te zijn. Te signaleren, mee te denken in oplossingen en te toetsen op marktconformheid. Ook vragen we hen steeds meer in de haalbaarheidsfase van een project mee te denken over sloop-nieuwbouw of renovatie scenario’s.  

Daarnaast willen we graag leren over al onze projecten en ketenpartners heen. Samen met M3E en de andere twee bouwkostenbureaus hebben we een standaard overzichtblad gemaakt, waarmee we een benchmark op elementen en staart- en bijkomende kosten kunnen opzetten. M3E is ook deelnemer van onze ontwikkel overleggen, waarin we leren en verbeteren. En dus volwaardig deelnemer in onze ketensamenwerking. 

We hebben veel profijt van het feit dat M3E al lang voor andere woningcorporaties werkt en deze ervaring nu inbrengt in onze samenwerking. Het helpt ons de juiste stappen te nemen in de verdere ontwikkeling van de keten, die immers nooit stil staat. Ook merken we dat onze ketenpartners M3E zien als een waardevolle partner in het ontwikkel- en realisatieproces en ook die samenwerking prettig verloopt. We kijken er naar uit om de samenwerking met M3E de komende jaren verder vorm te geven. 

Robert Smit, Adviseur ketensamenwerking bij Portaal

portaal_logo-rgb

Labels
Algemeen nieuws
Bouwkosten Management

« Terug naar nieuws overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven