« Terug naar nieuws overzicht

MPG van 1 €/m2 BVO per jaar; de grenswaarde per 1 januari 2018

MPG-grenswaarde-venlo.jpg08 nov

Eerder schreven we er al over maar nu is het bijna zover. Vanaf 1 januari 2018 moet de nieuwbouw van kantoren en woningen voldoen aan de eis van maximaal 1 €/m2 BVO per jaar. Bent u er al klaar voor?

Eerder schreven we er al over maar nu is het bijna zover. Vanaf 1 januari 2018 moet de nieuwbouw van kantoren en woningen voldoen aan de eis van maximaal 1 €/m2 BVO per jaar. Bent u er al klaar voor?

Wat is de MPG ook alweer?

MPG staat voor Milieu Prestatie Gebouw en is een berekening waarmee de milieubelasting van het gebouw wordt bepaald. Dit zijn de (fictieve) kosten die gemaakt zouden moeten worden om de schade aan het milieu die ontstaat door materiaalgebruik weer ongedaan te maken. De milieubelasting wordt uitgedrukt in euro’s per vierkante meter bruto vloeroppervlak per jaar

De MPG is al 5 jaar verplicht

Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning is een milieuprestatieberekening al verplicht vanaf 2013. Er is toen echter geen harde prestatie-eis gesteld waardoor de MPG vaak niet werd ingediend; ook lieten veel overheden de naleving achterwege bij het toetsen van de vergunningen. Met de invoering van de grenswaarde kan de MPG nu eindelijk getoetst worden waardoor het indienen én controleren zinvol wordt.

Is de grenswaarde streng genoeg?

Er gaan stemmen op dat de grens van 1 €/m2 BVO per jaar is niet streng genoeg is. De verwachting is dat een groot gedeelte van de kantoren en woningen zonder al te veel wijzigingen zullen voldoen aan de grenswaarde. Daar staat tegenover dat de regeling wél zorgt voor meer bewustwording met betrekking tot materiaalgebruik, wat zeer welkom is na de focus op energie van de afgelopen jaren. Nu er een grenswaarde ingesteld wordt per 1 januari 2018, is het onze verwachting dat deze stapsgewijs scherper gesteld zal gaan worden zoals we ook bij de EPC hebben gezien.

Optimaliseer het ontwerp

In elke fase van het ontwerpproces zijn slimme keuzes te maken om de milieubelasting van een gebouw te verlagen. Denk hierbij aan compact bouwen (oppervlakte thermische schil t.o.v. bvo minimaliseren), minimaliseren van materiaalgebruik (slanke constructies), het gebruik van producten/materialen met een lage milieubelasting of hergebruik van producten/materialen.

M3E - GPR Gebouw Expert  M3E - BREEAM-NL Expert Nieuwbouw en Renovatie

M3E Subsidie Advies heeft veel ervaring in het opstellen van Milieuprestatie-berekeningen in GPR Gebouw en de DGBC-materialentool (BREEAM-NL). De eis voor de MPG bij projecten die in aanmerking willen komen voor subsidie is veel strenger dan de grenswaarde van 1 €/m2 BVO per jaar. Hierdoor zijn we de aangewezen partij om uw MPG scherp te stellen.

Labels
Algemeen nieuws
Subsidie Advies

« Terug naar nieuws overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven