« Terug naar nieuws overzicht

Stijgende bouwkosten

Bouwkosten stijging website formaat.JPG04 jul

Afgelopen jaar zijn de bouwkosten enorm gestegen en ook dit jaar is de verwachting dat de stijging zich voortzet. De prijsstijging vloeit voort uit prijsstijgingen in de cao-lonen en materialen maar grotendeels is de stijging toe te wijzen...

Afgelopen jaar zijn de bouwkosten enorm gestegen en ook dit jaar is de verwachting dat de stijging zich voortzet. De prijsstijging vloeit voort uit prijsstijgingen in de cao-lonen en materialen maar grotendeels is de stijging toe te wijzen aan het feit dat de vraag toeneemt maar het aanbod achter blijft. 

Wij krijgen vanuit onze opdrachtgevers meer vraag naar kostencalculaties maar ook naar screenings van bijvoorbeeld ramingen en inschrijfbegrotingen. Door de stijgende bouwkosten willen ontwikkelaars, beleggers, corporaties en aannemers onze expertise steeds vaker gebruiken om met meer zekerheid een nieuw project aan te gaan. Maar zelfs voor ons is het tegenwoordig moeilijker om calculaties te maken waarbij opdrachtgevers ons soms vragen een jaar vooruit te kijken. Voor al onze ramingen hanteren wij de BDB Bouwkostenindex en de CPI Consumentenprijsindex om een zo accuraat mogelijke begroting te adviseren.  

De piek in stijgende kosten die we nu zien is geen unieke ontwikkeling, het is een duidelijke conjuncturele schommeling. Na enkele magere jaren, waar opdrachtgevers en inkopers verwend waren door lage prijzen en er voldoende keuze in aannemers was, is er nu weer een tekort aan gekwalificeerd personeel en zijn sommige onderdelen binnen het bouwproces (te) duur geworden. De onrust bij opdrachtgevers is begrijpelijk. Zij moeten voldoende geld reserveren voor de gehele looptijd van hun projecten met de prijsstijgingen in het achterhoofd. De noodzaak voor een accurate begroting was nog nooit zo hoog.

Labels
Algemeen nieuws
Bouwkosten Management

« Terug naar nieuws overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven