« Terug naar projecten overzicht

Universiteitsbibliotheek te Amsterdam

UB Amsterdam 01_V2.jpg

Het terrein van de Oudemanhuispoort en het Binnengasthuis in Amsterdam kent een lange historie van uiteenlopende functies. Ooit waren er een klooster, ziekenhuis, museum, woongebied en universiteit gevestigd. De geschiedenis gaat zelfs terug tot de middeleeuwen. In 2023 zal in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis de Universiteitsbibliotheek van de UvA openen.

Locatie Amsterdam
Type Onderwijs
Soort Renovatie
Fase Technisch Ontwerp / Realisatie
Omvang 14.900 m² bvo
Discipline/dienst Bouwkosten Management & Technical Management Consultants
Periode 2020-2021
Omschrijving

Het terrein van de Oudemanhuispoort en het Binnengasthuis in Amsterdam kent een lange historie van uiteenlopende functies. Ooit waren er een klooster, ziekenhuis, museum, woongebied en universiteit gevestigd. De geschiedenis gaat zelfs terug tot de middeleeuwen. In 2023 zal in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis de Universiteitsbibliotheek van de UvA openen. In het ontwerp van architectenbureaus MVSA en J.Van Stigt worden de twee monumentale panden compleet gerenoveerd en worden ze met elkaar verbonden door een nieuw te bouwen, glazen overkapping en nog een nieuwbouw gedeelte.

Het bouwproces, dat in 2019 van start ging, is in drie kavels opgedeeld: sloop en asbestsanering (kavel I), damwanden, fundering en kelder (kavel II) en nieuwbouw, restauratie, installaties en afbouw (kavel III). Na de start van de uitvoering werd het project geconfronteerd met verschillende tegenslagen. Ten opzichte van de oorspronkelijke begroting zijn de bouwkosten daardoor flink toegenomen.

In de zomer van 2020 vroeg de UvA aan Republiq een second opinion uit te voeren op de besluitvorming, proces en prijsvorming. M3E is vervolgens door Republiq gevraagd aan te sluiten bij deze opdracht. Op basis van rapporten, notulen, begrotingen, voortgangsrapportages en interviews met betrokken vanuit de UvA stelden wij ons rapport op. Republiq was verantwoordelijk voor de besluitvorming en het proces en wij keken naar de prijsvorming. In ons onderzoek constateerde wij dat de bouwkosten door een aantal forse tegenvallers waren toegenomen.

De bouwkundige staat van de gebouwen bleek, nadat ze waren gestript, veel slechter dan verwacht. Het vervangen van de funderingen, de aanleg van een (fiets)kelder en de restauratie van de gevels vragen om veel meer ingrepen, materialen en arbeid. Tegenvaller is ook dat de prijzen van materiaal en arbeid door marktwerking zijn gestegen. Evenals de logistieke kosten voor een bouwplaats in de historische en kwetsbare binnenstad.

Ten aanzien van de projectbeheersing en het proces zijn aanbevelingen door ons gedaan die door de UvA geheel worden overgenomen. Deze aanbevelingen worden ook in andere huisvestingsprojecten toegepast.

Wil je meer weten over de bouw van de nieuwe UB? Ga naar uva.nl/universiteitskwartier.

Labels
Bouwkosten Management
Onderwijs
Technical Management

« Terug naar projecten overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven