« Terug naar projecten overzicht

Excelsior te Rotterdam

Excelsior-Rotterdam-rgb_V2.jpg

De Rotterdamse voetbalclub Excelsior onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het vernieuwen en uitbreiden van het stadion. Excelsior wil nog meer onderdeel worden van de stad met een multifunctioneel gebouw waar wonen, sporten en maatschappelijke voorzieningen in een groene omgeving samen komen. M3E werd gevraagd bouwfysisch onderzoek te doen naar de haalbaarheid van…

Locatie Rotterdam
Type Utiliteit
Soort Nieuwbouw
Fase Haalbaarheidsfase
Omvang 84.000 m² bvo
Discipline/dienst Bouwkosten Management, Technical Management Consultants
Periode 2021-2025
Omschrijving

De Rotterdamse voetbalclub Excelsior onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het vernieuwen en uitbreiden van het stadion. Excelsior wil nog meer onderdeel worden van de stad met een multifunctioneel gebouw waar wonen, sporten en maatschappelijke voorzieningen in een groene omgeving samen komen. Die ambitie reikt verder dan alleen de stadionontwikkeling, het betreft een stadion- én gebiedsontwikkeling. Samen met Impact Vastgoed, Cordeel en Stebru werken zij aan deze ambitie.

Momenteel wordt er gewerkt aan het stedenbouwkundig plan. M3E werd gevraagd bouwfysisch onderzoek te doen naar de haalbaarheid van enkele onderdelen uit dit stedenbouwkundig plan. De businessgroep Technical Management Consultants binnen de M3E groep heeft dit vraagstuk opgepakt.

De ingrediënten van het bouwfysische onderzoek zijn licht en geluid en later ook brand en wind. Het is een uniek plan om woningen bij én aan een stadion te bouwen. Welke effecten heeft het geluid van juichende mensen tijdens een wedstrijd of het geluid van een concert bijvoorbeeld? En hoe kan het stadion goed verlicht worden zonder dat je in je woonkamer in de schijnwerpers staat?

Voor het lichtplan werkte M3E samen met Oostendorp Nederland. Zij hebben het verlichtingsplan in een model gezet. Vervolgens is er zo gesleuteld aan het verlichtingsplan dat er geen lichthinder ondervonden wordt in de woningen maar ook in de omgeving. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het woonprogramma boven op het stadion wel mogelijk is, maar niet op alle plekken. Het is nu duidelijk geworden waar het woonprogramma en waar het commerciële programma moet gaan plaatsvinden.

Wij hebben ook een geluidsprofiel opgesteld samen met Event Acoustics. Omdat het stadion van Excelsior midden in de stad ligt hebben we niet alleen gekeken naar het geluid binnen het stadion maar ook naar het verkeerslawaai. We hebben onderzocht welke maatregelen er getroffen moeten worden om geluidshinder voor alle functies weg te nemen. In ons advies is onder andere opgenomen welke akoestische maatregelen nodig zijn voor het dak van het stadion en ook voor de gevels van alle woningen.

Op basis van ons onderzoek en advies gaat het consortium het stedenbouwkundig plan zo aanpassen zodat zij hopelijk snel de volgende fase van het ontwikkeltraject kunnen starten. In een volgende fase zullen wij ook de brandveiligheid en windhinder onderzoeken.

Labels
Bouwkosten Management
Technical Management
Utiliteit

« Terug naar projecten overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven