« Terug naar projecten overzicht

Universiteit van Amsterdam, Science Park

2022_Geert Broertjes_LAB42_juni .jpg

Het Amsterdam Science Park is een belangrijk kennisknooppunt voor de bètawetenschappen in Nederland. Om op die plek ruimte te bieden aan de sterk groeiende Quantum-activiteiten zal de Universiteit van Amsterdam (UvA) een zeven verdiepingen hoge nieuwbouw realiseren: LabQ.

Locatie Amsterdam
Type Onderwijs, kantoor & onderzoek
Soort Nieuwbouw
Fase Haalbaarheidsstudie, Programma van Eisen, Voorlopig Ontwerp & Definitief Ontwerp
Omvang 14.875 m² bvo
Discipline/dienst Bouwkosten Management & Technical Management Consultants
Jaartal   2021 - heden
Omschrijving

Het Amsterdam Science Park is een belangrijk kennisknooppunt voor de bètawetenschappen in Nederland. Het is de thuisbasis van verschillende onderzoeksinstellingen, de Universiteit van Amsterdam (UvA) met de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI), startups en technologiebedrijven waardoor het een van de meest levendige innovatie-ecosystemen in Europa is. 

De UvA en het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) zijn samen met enkele partners een innovatie hub voor Quantumsoftware, -technologie en -applicaties gestart. Om ruimte te bieden aan de sterk groeiende Quantum-activiteiten op het Amsterdam Science Park zal een zeven verdiepingen hoge nieuwbouw worden gerealiseerd: LabQ.

Afdeling Huisvestingsontwikkeling van de UvA heeft M3E de opdracht gegeven om de afdeling gedurende het hele ontwikkeltraject bij te staan voor wat betreft kostenadvisering. Toen het project in 2021 van start ging heeft M3E allereerst een haalbaarheidsstudie opgesteld. Vervolgens heeft M3E de door de UvA opgestelde stichtingskostenraming (StiKo) beoordeeld. Na een positieve uitkomst van de haalbaarheidsstudie kon er gestart worden met het Programma van Eisen (PvE). Deze is bijna afgerond en het selectietraject voor de architect gaat snel van start. Nu het PvE er bijna ligt voorziet M3E de UvA van advies over de haalbaarheid van de wensen in combinatie met de vastgestelde StiKo.

De architect zal straks in zijn ontwerp rekening moeten houden dat LabQ, naast ruimte voor Quantumonderwijs en -onderzoek, ook ruimte biedt aan startups, MKB en andere bedrijven rondom Quantumtechnologie. In totaal zal het pand ruim 14.875 m² aan vloeroppervlak krijgen. Het gebouwontwerp zal flexibel moeten zijn: onderwijsfuncties moeten kantoorfuncties kunnen worden en andersom. Dit heeft zowel bouwkundige als installatietechnische gevolgen. Tijdens de VO- en DO-fase zal M3E een geclusterde elementenraming, van zowel de bouwkundige als de installatietechnische onderdelen opstellen. M3E zal dan ook met die flexibiliteit rekening houden.

Er wordt toegewerkt naar ingebruikname van LabQ studiejaar 2026-2027. Ten tijde van de oplevering heeft M3E haar opdrachtgever zo’n 5 jaar bijgestaan om alles rondom bouwkundige keuzes met financiële gevolgen in goede banen te leiden.

Labels
Bouwkosten Management
Onderwijs
Technical Management

« Terug naar projecten overzicht

Advies voor uw bouwproject?

Neem nu contact op voor een oriënterend gesprek:

Breda: 076 - 76 60 189
Capelle a/d IJssel: 010 - 20 22 210
Amsterdam: 085 - 74 41 486

Contact opnemen
Scroll naar boven